שחרור בערבות

עורך דין פלילי אלון ארז
עורך דין פלילי אלון ארז
עו"ד פלילי אלון ארז

שחרור בערבות הינו בדרך כלל שחרור של חשוד/נאשם ממעצר מאחורי סורג ובריח בבית מעצר למעצר בית, בכפוף להמצאת ערבות כספית והפקדה כספית, שנועדה להבטיח את התייצבותו להליכים הפליליים המתקיימים לגביו.

מהו שחרור בערבות?

  • במידה והעצור הינו חשוד, הערבות נועדה להבטיח את התייצבותו לחקירה, וכן למנוע ממנו מלשבש את הליכי החקירה.
  • במידה והעצור הינו נאשם, הערבות נועדה להבטיח את התייצבותו לדיונים במשפטו הפלילי, וכן למנוע ממנו מלשבש את הליכי המשפט.
  • במידה והעצור הינו נאשם שכבר הורשע במסגרת הכרעת הדין של משפטו הפלילי, הערבות נועדה להבטיח את התייצבותו לדיון בגזר דינו ולנשיאת עונשו בהתאם לגזר הדין.

באילו נסיבות יש לשקול שחרור בערבות?

כאמור, שחרור בערבות הינו שחרור של חשוד/נאשם ממעצרו בבית מעצר. עם זאת, חשוב לזכור שאין צורך לעצור כל חשוד או נאשם, אלא אך ורק בתנאי שקיימת עילת מעצר לגביהם ובכפוף לכל יתר תנאי החוק, ולרבות חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ”ו-1996.

קיימים מספר מקרים בהן ניתן לעצור אדם לפי חוק המעצרים, ועל כן הנסיבות בהן יש לשקול שחרור העצור בערובה נגזרות אף הן מנסיבות המעצר שלו.

ככלל, קיימים ארבעה סוגים עיקריים של מעצר:

מעצר ראשוני:

מעצר ראשוני הינו מעצר של אדם כאשר קיים חשד שהוא עבר עבירה, וזאת לצרכי חקירתו. ניתן לבצע מעצר זה עם או בלי צו בית משפט.

במידה והאדם נעצר ללא צו בית משפט, לפי סעיף 23 לחוק המעצרים, על הקצין הממונה בתחנת המשטרה לבדוק האם אכן מתקיימים עילת מעצר ויתר תנאי החוק לגביו.

במידה ואלו מתקיימים, עליו להחליט האם יש להמשיך ולעצור אותו, או שיש לשחרר אותו, לרבות עם ערובה ותנאים מגבילים, וזאת בהתאם לסעיף 27 לחוק המעצרים.

מעצר ימים:

מעצר ימים הינו מעצר של חשוד בתום המעצר הראשוני, וזאת לצרכי השלמת חקירתו ועל מנת להחליט בסיומה האם יש מקום להגיש נגדו כתב אישום או לאו.

מעצר זה מתרחש במידה והמשטרה מחליטה שלא לשחרר את העצור בתום המעצר הראשוני, שאז עליה להביאו בפני שופט תוך 24 שעות, בהתאם לסעיף 29 לחוק המעצרים. על השופט להחליט האם יש עילה לעצור את החשוד, או שאולי יש לשחררו לחלופת מעצר, לרבות מתן ערובה ותנאים מגבילים.

המשטרה רשאית לפנות לבית המשפט בכל מספר ימים מחדש בבקשה נוספת להארכת מעצר זה, וזאת עד לתקופה מצטברת של 30 ימים בסך הכל, אם כי ניתן להאריך גם תקופה זו מעת לעת באישור היועמ”ש לממשלה ולפי החוק.

מעצר ביניים:

מעצר בינייםהינומעצר עד 5 ימים, בין מעצר הימים למעצר עד תום ההליכים, ובהתאם לסעיף 17(ד) לחוק המעצרים.

מדובר במקרה זו החקירה הסתיימה, והוגשה הצהרת תובע שמצהירה על כוונת המדינה להגיש כתב אישום עם בקשה למעצר עד תום ההליכים נגד החשוד, אך המדינה זקוקה לעוד מספר ימים לצורך הכנת המסמכים הללו.

גם במקרה כזה על השופט להחליט האם אכן יש לעצור את החשוד, או לשחררו לחלופת מעצר, לרבות מתן ערובה ותנאים מגבילים

מעצר עד תום ההליכים:

מעצר עד תום ההליכים הינו מעצר של נאשם שכבר הוגש נגדו כתב אישום, וזאת עד לתום ההליכים המשפטיים כנגדו, לרבות מתן הכרעת הדין וגזר דין בעניינו במידה והוא הורשע במסגרת הכרעת הדין.

גם במקרה כזה על השופט להחליט האם אכן יש לעצור את החשוד, או לשחררו לחלופת מעצר, ולרבות מתן ערובה ותנאים מגבילים.

שחרור בערבות

מהם השיקולים שיש לשקול בעת דיון בבקשה לשחרור בערבות?

כאשר בית המשפט דן בבקשה לשחרור בערבות, עליו לשקול שיקולים שונים בהתאם לנסיבות המקרה, ולפיהם להחליט האם יש מקום לשחרר את העצור בערבות, וכן לקצוב את סכום השחרור בערבות.

בין היתר, עליו לשקול האם מדובר בעצור שטרם הוגש נגדו כתב אישום או שמדובר בעצור שכבר הוגש נגדו כתב אישום וכן מהו השלב בו נמצאים הליכי המשפט נגדו.

בנוסף יש לשקול את סוג העבירה המיוחסת לעצור וחומרתה (לרבות כאשר מדובר בעבירות אלימות, עבירות מין, ועבירות סמים, בנסיבות מחמירות), היקף חומר הראיות שמצוי בידי התביעה וטיבן, רמת מצבו הכלכלי של העצור ויכולתו להמציא את הערבות הנדרשת, ועוד.

שחרור בתנאים מגבילים

על מנת להבטיח את התייצבותו להליכים המתקיימים בעניינו, בית המשפט רשאי גם להתנות את שחרורו של העצור בתנאים מגבילים שונים, מעבר להמצאת הערבות הכספית, כגון התנאים המפורטים להלן:

  1. איסור יציאה מהארץ, והפקדת דרכון.
  2. מעצר בית עם או בלי פיקוח אנושי, ואיסור יציאה ממנו במשך כל שעות היממה או חלק ממנה.
  3. איסור כניסה או הימצאות באיזור, ישוב או מקום בארץ שיקבע בית המשפט.
  4. איסור לקיים קשר או להיפגש עם מי שיקבע בית המשפט.
  5. חובה להתייצב בתחנת משטרה במועדים שיקבע בית המשפט.
  6. מעצר בית באיזוק אלקטרוני עם מפקח אנושי.

ככלל, מאחר והמעצר מאחורי סורג ובריח בבית המעצר נחשב לפגיעה קשה ביותר בחירותו של האדם, על התביעה לשכנע היטב את בית המשפט שהמעצר שלו אכן דרוש, וכי לא ניתן להסתפק בחלופת מעצר שלו כגון מעצר בית, ו/או מתן ערובה כספית, עם או בלי תנאים מגבילים.

לפיכך, מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין פלילי מנוסה ומיומן, אשר יצליח לשכנע את בית המשפט שאין מקום לעצור את האדם, וכי ניתן לשחררו בערובה כספית מתאימה, וכן יצליח להקטין את גובה הערבות ולהקל בתנאי השחרור בערבות.

שתפו בקליק
Picture of עורך דין אלון ארז
עורך דין אלון ארז

בוגר תואר ראשון ושני במשפטים מטעם הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב . מאז שנת 2009, עו”ד ארז חבר בלשכת עורכי הדין של מדינת ישראל ובנוסף מחזיק באישור מטעם בית המשפט העליון לשמש כסנגור צבאי.

את ניסיונו העשיר והידע המשפטי הרחב רכש עורך דין ארז במסגרת ייצוגם המוצלח של מאות לקוחות מרוצים בבתי המשפט השונים.

להמשך קריאה

עוד מהבלוג הפלילי שלנו

אולמרט בעליון

בתחילת השבוע החליט נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, כי מורשעי “פרשת הולילנד” ובהם ראש הממשלה לשעבר, מר אהוד אולמרט, לא יתחילו את ריצוי

קרא עוד »